Beantwoord 5 vragen over jouw voornaam.     Jouw voornaam:

Betekenis & Herkomst Lex

Lex is een jongensnaam die oorspronkelijk afgeleid is van de naam Alexander. Deze naam komt veel voor in Nederland, maar nog meer in België. Alexander is van oorsprong een Griekse naam, namelijk Ἀλέξανδρος (Alexandros). Dit betekent "de beschermer" of "de afweerder der mannen". De naam Alexander is ook afgeleid van Alexius, met subtiel verschil in betekenis, namelijk "helpen, verdedigen". De vrouwelijke naam met dezelfde stam is afgeleid van Alexandra of Alexis en in sommige gevallen ook een spellingsvariant van Alix. Er zijn veel alternatieve spellingen van Alexander, zoals Alejandro, Alessandro en Alexzander.

De naam Alexander was een van de titels van de Griekse godin Hera en wordt in die context meestal als "zij die de krijgers helpt" begrepen. In de Ilias wordt de figuur Paris ook Alexander genoemd. De naam werd populair in de Griekse wereld door de militaire veroveringen van Koning Alexander III van Macedonië, bekend als Alexander de Grote. De naam werd in de middeleeuwen populair door de zogenaamde Alexanderromans, waar ook de versvoet Alexandrijn vandaan komt. De naam komt in het Nieuwe Testament een aantal maal voor. Ook een aantal heiligen en pausen (8 maar liefst) heet Alexander. Verder zijn er veel heersers, koningen en keizers vernoemd naar Alexander, waaronder ons eigen koning.

De betekenis van de naam Lex is "beschermer", dezelfde betekenis als de naam Alexander. Lex is een afgekorte vorm van Alexander en wordt voornamelijk gebruikt als een diminutieve vorm van de naam, als een korte en vertrouwde roepnaam. Beroemde mensen met de naam Lex zijn in Nederland Lex Goudsmit en Lex Harding. De naam heeft verder geen historische, religieuze of culturele betekenissen naast zijn oorspronkelijke Griekse afstamming als een afgeleide van Alexander.

Waardering


29 mensen met de naam Lex hebben gestemd op hun naam. Stem ook op jouw naam.


Waardering


Makkelijk te schrijven


Makkelijk te onthouden


Uitspraak


Engelse uitspraak


Mening buitenlanders

Naam ideeen

Leuke namen voor een broertje van Lex zijn: Tom, Richard, Rick, Ronald, Roy. Leuke namen voor een zusje van Lex zijn: Demi, Lisa, Rieke, Lize, Nicolien. Bekijk meer bijpassende namen.

Categorieën

Lex is opgenomen in de volgende categorieen:
Jongensnamen met 3 letters250 namenJongensnamen met een L250 namenJongensnamen eindigend op X32 namenMakkelijk te schrijven jongensnamen100 namenPopulaire Chinese jongensnamen238 namen


Populariteit Lex per jaar

(Lex komt in Nederland 1849 keer voor als jongensnaam, en 5 keer als meisjenaam.)

100
75
50
25
 
1990
2000
2010
2020


9 reacties

Lex 37 jaar   07-08-2011
Te makkelijk om op te rijmen, komt niet heel veel voor.
Lex 13 jaar   22-02-2012
Heel mooie naam en makkelijk te schrijven
Lex 23 jaar   31-03-2012
eh ja
Lex 67 jaar   06-07-2012
Soms heb ik het gevoel dat deze naam mij gevonden heeft.
Lex 12 jaar   10-09-2012
Hier een reactie van een hele trotse oma en opa.
Onze kleinzoon Lex is gisterenavond rond de klok van half 12 geboren! Moest de naam Lex een paar keer "proeven" en vond de naam steeds mooier! Wij vinden het een stoere naam!
Een hele trotse, blij en gelukkige oma en opa Willems!
Lex 85 jaar   05-04-2013
Ooit een vriendin gehad die altijd zei "Meer sex met lex"
Geen idee wat ze daar mee bedoelde
Janus 33 jaar   13-09-2013
snorlex
Lex 11 jaar   23-12-2013
Wij hebben ons zoontje Lex genoemd. We vinden het een mooie naam die iedereen kent, kan schrijven en uitspreken, maar die je toch niet vaak hoort. Lex is stoer en lief tegelijk. Kort maar krachtig.
Lex 20 jaar   30-10-2015
topnaam

Plaats reactie
Wil je een reactie plaatsen op deze pagina? Vul hieronder je voornaam in en klik op volgende:

Jouw voornaam:Is jouw naam Lex? Stem zelf op jouw naam